software
TopoL xT
podporované formáty
jednotlivé varianty
TopoL xT verze 10.0
transformace po částech
požadavky pro funkčnost TopoLu xT
aktualizace TopoLu
TopoL Mobile
jednotlivé varianty
PhoTopoL
jednotlivé varianty
TopoL Internet Server
Katastr
AeroTopoL
KPÚ
TopoL-L

TopoL Mobile

Program TopoL Mobile je levné GIS řešení pro navigaci a získávání dat v terénu pomocí GNSS. Tento program běží pod operačním systémem Windows CE, Windows Mobile na počítačích typu Pocket PC.

TopoL Mobile má následující unikátní vlastnosti

lesnická mapa

lesnická mapa

Výhody pro Vás

Proč si vybrat TopoL Mobile

Je snadno použitelný v řadě oblastí. Má velmi intuitivní uživatelské rozhraní, které nevyžaduje žádné školení.

Kdo jej používá

změřená parcela na katastrální mapě

změřená parcela na
katastrální mapě

Tento systém lze s výhodou uplatnit při řešení řady úkolů v řadě oblastí. Každý si jistě dokáže představit, kde by ve své praxi mohl takovéto systémy použít, ale pro názornost můžeme jednotlivé úkoly rozdělit do těchto základních skupin:

Identifikace objektů

TopoL Mobile je v této oblasti používán například Českou inspekcí ŽP (OI Plzeň) k vyhledání čísla pozemku z katastrální mapy přímo v terénu a k následnému určení vlastníka. Česká správa nemovitostí, investiční a dřevařská jej používá pro identifikaci svých pozemků.

Měření bodových objektů

TopoL Mobile je například používán Magistrátem Hradce Králové pro zaměřování černých skládek, telefonních budek, městského mobiliáře a veškerých dalších objektů, které je potřeba přidat do geografických dat.

Měření plošných a liniových objektů

Městské lesy Volary používají TopoL Mobile v běžném lesnickém provozu (hajní, vedoucí) k měření vzdáleností, ploch, orientaci v terénu, tvorbě vrstvy holin. V Itálii používají zemědělci TopoL Mobile pro měření výměry svých honů. Tyto hodnoty pak používají při vyplňování žádostí o dotace.

Funkčnost

intenzita signálu

intenzita signálu

TopoL Mobile obsahuje nástroje pro připojení GNSS. Umožňuje zpracovat a zobrazovat veškeré dostupné parametry (počet a rozložení satelitů, kvalita signálu jednotlivých satelitů, azimut pohybu, HDOP, PDOP atd.) TopoL Mobile umožňuje navigaci na bod, automatický přesun mapy dle polohy GNSS a GNSS měření.

Při GNSS měření lze vybrat z několika způsobů registrace polohy. Registraci při přijetí každé nové polohy, registraci nové polohy po uplynutí doby, počtu přijatých záznamů nebo po uražené vzdálenosti, registraci jako průměr po uplynutí doby nebo počtu přijatých záznamů. Nová data mohou být ukládána jako ArcView shapefile nebo dxf soubor. TopoL Mobile umožňuje automaticky počítat délku linií a plochu polygonů. Při tvorbě nových objektů je možno vybrat z předdefinovaných šablon definicí databázových atributů. Pro každý databázový atribut lze definovat restrikce hodnot. Může se například jednat o interval hodnot nebo o jejich výčet. TopoL Mobile potom neumožní zadat uživateli hodnoty, které nesplňují tyto podmínky. Editace hodnot je také jednodušší, protože například v případě výčtu uživatel pouze vybírá ze seznamu hodnot a nemusí je psát, což může být na PDA komplikované.

Chci vyzkoušet

TopoL Mobile si můžete stáhnout a vyzkoušet. Pokud si program nainstalujete bude fungovat v demo verzi. To znamená, že můžete zobrazovat všechny podporované typy dat. Ale nově změřená data se nebudou ukládat a nebudu se u nich případně zobrazovat změřená délka nebo plocha. Nebude také fungovat navigace. Pokud se rozhodnete, že si program zakoupíte, nemusíte jej již přeinstalovávat, ale stačí program u nás zaregistrovat.